top of page

Spookverhalen over de nieuwe, ‘slimme’ tachograaf

Vanaf 15 juni heeft iedere nieuwe vrachtwagen verplicht een ‘slimme’ digitale tachograaf. Die heet zo omdat hij over een stuk meer functies beschikt dan zijn voorganger, waardoor de pakkans op overtredingen stijgt van 2% naar 80%. Wij spreken dagelijks rond de 60 chauffeurs, en merken dat er een hoop spookverhalen de ronde doen over het nieuwe systeem. Een goede reden dus om uit te leggen wat de introductie van de nieuwe tacho nu echt betekent voor de mensen op de weg. 


Op afstand zichtbaar

De nieuwe tachograaf zendt voertuigdata uit, die controleurs langs de kant van de weg kunnen uitlezen. Verreweg de meest voorkomende misvatting onder chauffeurs is dat die controleurs op afstand chauffeursgegevens kunnen uitlezen. Dat is niet zo. Ze kunnen en mogen alleen de voertuiggegevens inzien. Denk hierbij aan rijden zonder kaart, of geregistreerde snelheidsgegevens. Rij- en rusttijden zijn dus niet zichtbaar op afstand. De digitale tachograaf

Risico-gestuurde controle

Veel chauffeurs zijn bovendien bang dat geregistreerde overtredingen automatisch tot een boete leiden. Ook niet waar, gelukkig. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet op afstand wat risicogevallen zijn en wat niet. Op die manier is het makkelijker voor ze om de boefjes eruit te pikken, en ze langs de kant van de weg te zetten. Pas dan kunnen ze de chauffeursgegevens inzien, en eventueel een boete uitschrijven. Risico-gestuurde controle heet dat. Zorgvuldige chauffeurs die af en toe wel eens een foutje maken worden dus zo min mogelijk opgehouden.

 

Invoeren landcodes

Tot slot nog de GNSS-functie. Dit is een soort GPS die in de nieuwe tacho zit. Er wordt onder chauffeurs gefluisterd dat ze hierdoor niet meer de landcodes in hoeven te voeren aan het begin en het einde van een rit. Helaas is dit nog toekomstmuziek. De locatie die het systeem registreert wordt nog niet vertaald naar een positie op de kaart. Dus voorlopig moet de landcode nog handmatig worden ingevoerd.  


Zorgvuldigheid loont

Door de verhoogde pakkans loont zorgvuldigheid nog meer dan voorheen. Wij bieden tachograafcoaching aan, waarmee we chauffeurs helpen om zo min mogelijk overtredingen te maken. Kijk HIER voor meer informatie.
Kommentare


bottom of page